GTM-T9FV3BG
Skip to main content
  1. Home >
  2. About Fujitsu >
  3. Resources >
  4. News >
  5. Press releases >
  6. 2012 >
  7. Flex- en telewerken zeldzaam bij Belgische overheden

Flex- en telewerken zeldzaam bij Belgische overheden

Brussel, November 21, 2012 Ondanks initiatieven als De Nationale Thuiswerkdag op 22 november 2012, blijkt telewerken bij Belgische overheden weinig populair. Bijna 9 op de 10 ambtenaren (89 procent) werkt minimaal 4 dagen per week op kantoor. Ruim 64 procent komt zelfs elke werkdag naar zijn of haar vaste werkplek op ministerie, gemeentehuis of andere overheidsinstelling. Dat blijkt uit het IT Tevredenheidsonderzoek dat IT-bedrijf Fujitsu in samenwerking met Citrix, aanbieder van virtualisatie-oplossingen, onlangs uitvoerde onder werknemers in België, Nederland en Luxemburg.

4 op 10 ambtenaren heeft eigen kantoor

Ook flexwerken, ofwel werken zonder een vaste plaats of bureau, komt niet of nauwelijks voor. Maar liefst 94 procent van de ambtenaren heeft een vaste werkplek tegen het gemiddelde van 68 procent van alle kantoorwerkers in België. Belgische ambtenaren hoeven ook veel minder vaak dan  de gemiddelde kantoorwerker in België een werkplek of ruimte te delen met een collega. Waar gemiddeld slechts 1 op de 5 Belgische kantoorwerkers (20 procent) zijn of haar werkplek helemaal voor zichzelf heeft, is dat bij ambtenaren bijna het dubbele (39 procent).

Werkplekverbeteringen: meer rust, moderner en andere collega’s

Over het algemeen beschikken Belgische ambtenaren over een moderne werkplek met nieuwe apparatuur (58 procent). Toch zou ruim 28 procent het liefst een up-to-date werkplek hebben dan nu het geval is. De voornaamste ‘werkplekwens’ die Belgische ambenaren hebben is echter meer rust  (31 procent).  15 procent zou graag een ander bureau of een andere bureaustoel hebben. Opmerkelijk is verder dat bijna 7 procent van de ambtenaren aangeeft het liefst andere collega’s te hebben ter verbetering van de werkomgeving.

Overheid koploper bij toegang tot sociale netwerksites

Fujitsu onderzocht ook de controle van het internetgedrag van de ambtenaren en de mate waarin zij toegang hebben tot sociale netwerken als Facebook en Twitter. Daaruit blijkt dat het internetgedrag op de werkplek van Belgische ambtenaren ongeveer even vaak gecontroleerd wordt door de werkgever als bij overige kantoorwerkers (respectievelijk 56 en 57 procent). Er zijn echter grote verschillen als het gaat om de toegang tot sociale netwerksites. Uit de cijfers blijkt dat ruim 7 op de 10 Belgische ambtenaren  probleemloos toegang heeft tot sociale netwerken, wat een stuk hoger ligt dan voor de gemiddelde kantoorwerker.

Toegang tot sociale netwerken vanaf de werkplek

 

Percentage ambtenaren die toegang hebben

Gemiddeld percentage van alle Belgische kantoorwerkers die toegang hebben

LinkedIn

77 procent

75 procent

Facebook

70 procent

52 procent

Twitter

73 procent

50 procent

Youtube

75 procent

55 procent

 

 

Over Fujitsu

Fujitsu is het toonaangevende Japanse informatie- en communicatietechnologie (ICT) bedrijf met een volledig aanbod van technologie producten, oplossingen en diensten. Meer dan 170.000 Fujitsu medewerkers bieden ondersteuning aan klanten in meer dan 100 landen. We gebruiken onze ervaring en de kracht van ICT om de toekomst van de samenleving te vormen samen met onze klanten. Fujistu Limited (TXE:6702) rapporteerde geconsolideerde inkomsten van 4,5 triljoen yen (US$ 54 miljard) voor het fiscaal jaar dat eindigde op 31 maart 2012. Voor meer informatie, zie http://www.fujitsu.com.

Over Fujitsu Technology Solutions

Fujitsu Technology Solutions is de toonaangevende Europese aanbieder van IT-infrastructuur, aanwezig op alle belangrijke markten in Europa, het Midden-Oosten, Afrika en India en bedient grote, middelgrote en kleine bedrijven evenals consumenten. Met zijn Dynamic Infrastructures-benadering biedt het bedrijf een volledig portfolio met IT-producten, -oplossingen en –diensten, dat varieert van clients tot oplosingen voor datacentra, Managed Infrastructure en Infrastructure-as-a-Service. Fujitsu Technology Solutions stelt meer dan 13.000 personen te werk en maakt deel uit van de wereldwijde Fujitsu Group. Voor meer informatie, ga naar: ts.fujitsu.com/aboutus.

Alle andere bedrijfs- of productnamen die hier vermeld worden, zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van hun respectievelijke eigenaars. De informatie die in dit persbericht wordt vrijgegeven, is correct op het moment van publicatie en is onderworpen aan wijziging zonder voorafgaande melding.

Ines Godart

Address: Square Marie Curie 12, 1070 Brussels, Belgium

Phone: Phone: +32 (0) 2 536 64 15
Mobile: Mobile: +32 (0) 473 96 06 43
Fax: +32 (0) 2 536 64 12
E-mail: E-mail: Ines.godart@ts.fujitsu.com
Website:http://www.fujitsu.com/be
Company:Fujitsu
Marketing & Communications Manager

Date: 21 November, 2012
City: Brussel