Skip to main content

Fujitsu

Belgium

Belgische startup ontwikkelt tot de verbeelding sprekende veiligheidstoepassingen gebaseerd op Fujitsu PalmSecure-technologie

Fujitsu EMEIA

  • Deuren openen, documenten ondertekenen en betalen met het aderpatroon van je hand
  • Fujitsu PalmSecure biedt een veilige authenticatiemethode met behulp van biometrische technologie gebaseerd op aderpatroonherkenning
Brussels, February 04, 2020 –De aders in de hand lopen bij ieder persoon net iets anders. Dat maakt ze net zo uniek als vingerafdrukken. Maar het unieke aderpatroon is niet kopieerbaar. Daardoor is het zeer geschikt voor veiligheidstoepassingen en controles. Een tiental jaar geleden ontwikkelde Fujitsu PalmSecure, een systeem waarmee het die bloedbanen kan scannen. De software van de Belgische Startup Perfect ID maakt het nu eenvoudiger om dagdagelijkse toepassingen voor deze sensors te bouwen. Met spectaculaire toepassingen die zo uit Star Trek lijken weggeplukt.
Goed een decennium geleden ontwikkelde het bedrijf Fujitsu voor het eerst een sensor die het patroon van bloedvaten in de hand in beeld kon brengen. Omdat de bloedbanen van ieder individu uniek zijn, opende de sensor nieuwe mogelijkheden voor een unieke en veilige identificatie van personen. Ondanks de vele mogelijkheden die deze nieuwe technologie bood, bleef een brede inzet ervan uit. Dat was onder meer te wijten aan het feit dat er geen software beschikbaar was die toeliet om de sensors in de dagelijkse praktijk te gebruiken.

Toptech, en Belgisch
De Belgische startup PerfectID brengt hier nu verandering in.
Wim Van De Putte, Business Developer voor PerfectID: “De mogelijkheden voor Palmki, de naam waaronder PerfectID de toepassing wil vermarkten, zijn eindeloos. De digitalisering grijpt steeds verder om zich heen en beïnvloedt steeds meer aspecten van ons dagelijks leven. Bij zulke toepassingen is de authenticatie echter zeer belangrijk. Eenzelfde eenvoudig paswoord voor al onze toepassingen is gewoon niet meer veilig genoeg. Smartphones of pincodes kunnen ook relatief makkelijk gestolen worden. Wij hebben hiervoor nu een zeer gemakkelijke, en tegelijk zeer veilige oplossing gevonden.

Het systeem is dan ook zo goed als failproof. Niet alleen is de ‘false acceptance rate’ (het aantal keren dat een foute persoon toch toegang krijgt) veel lager dan die van andere biometrische opties. En minstens even belangrijk, het bloedvatenpatroon kan ook niet gestolen worden. Dat is wel het geval bij vingerafdrukken die u bijvoorbeeld achterlaat op een glas of deurklink. Daarnaast werkt de sensor enkel wanneer er bloed door de bloedvaten stroomt, en zouden scenario’s met afgehakte handen uit B-films, in de praktijk gewoon niet werken.”

Nu al in de praktijk
En het systeem is geen theorie meer maar werkt echt. PerfectID heeft nu al toepassingen waar hotelgasten hun handpalm gebruiken om hun kamerdeur en kluisje te openen. De gasten riskeren ook geen onverwacht hoge rekeningen meer omdat iemand anders, al dan niet per ongeluk, consumpties op hun kamernummer heeft laten boeken. Met de handpalm kan de hotelgast ook betalen voor het diner in het restaurant of een drankje aan de bar. De contactloze scans zijn bovendien ook een hygiënischere manier om je door het hotel te bewegen. Samen met een softwareontwikkelaar werkt PerfectID aan een systeem waarbij werknemers in de horeca gemakkelijk hun shift kunnen verlengen en een Dimona-aangifte kunnen doen met een zwaai van hun hand.
Dat kan alleen omdat de identificatie zo uniek en onvervalsbaar is.
Duurzaamheidsspecialist Encon zal de techniek deze maand nog integeren in het spraakmakende en duurzaamste gebouw van Europa: hoofdkantoor Infinity. Hun kantoor van de toekomst beschikt binnenkort ook over de Palmki-toepassing. Medewerkers zullen via hun handpalm kunnen betalen voor broodjes, dranken, soep, carwash en zelfs sportactiviteiten. Kortom alles waar normaal een bankkaart voor gebruikt wordt. “Het systeem bespaart tijd en zorgt voor een efficiëntieverhoging van onze administratie. Bovendien vermijden we ook de aankoop van plastic kaarten of badges en past het systeem binnen onze duurzame visie”, aldus Sandra Deraeve, HR manager van Encon.

Co-création
Knap hoe een Belgische startup dit soort tot de verbeelding sprekende technologie van de toekomst in de praktijk brengt. Chris Van Elslander, Head of Products Fujitsu Belgium: “Fujitsu hecht veel belang aan co-creatie met klanten en partnerships met startups. In de Palmki-projecten wordt die visie volledig in praktijk gebracht. Dat we dit kunnen verwezenlijken in België met lokale bedrijven en meteen al succesvolle betrouwbare projecten kunnen tonen, sterkt ons in ons geloof van die co-creatieve aanpak.”

Online resources

Over Fujitsu

Fujitsu is het toonaangevende Japanse informatie- en communicatietechnologie (ICT) bedrijf met een volledig aanbod van technologische producten, oplossingen en diensten. Ongeveer 132.000 Fujitsu medewerkers bieden ondersteuning aan klanten in meer dan 100 landen. We gebruiken onze ervaring en de kracht van ICT om de toekomst van de samenleving te vormen samen met onze klanten. Fujitsu Limited (TXE: 6702) rapporteerde geconsolideerde inkomsten van 4,0 triljoen yen (US$ 36 miljard) voor het fiscaal jaar dat eindigde op 31 maart 2019. Voor meer informatie, zie http://www.fujitsu.com.

Over PerfectID

PerfectID is een Belgische start-up, opgericht door Alfa-Zet Systems en DNCS. Met Palmki wil PerfectID een nieuwe norm ontwikkelen op vlak van authenticatiemethodes en meer specifiek handpalmsensors. Meer info vind je op www.perfectid.be of via Wim Van De Putte: wim.vandeputte@perfectid.be.

Alle andere bedrijfs- of productnamen die hier worden vermeld, zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van hun respectievelijke eigenaars. De informatie die in dit persbericht wordt vrijgegeven, is correct op het moment van publicatie en is onderhevig aan wijziging zonder voorafgaande melding.

Inès Godart

Phone: Phone: +33 6 83 82 73 91
E-mail: E-mail: Ines.godart@ts.fujitsu.com @godartI
Company: Fujitsu Benelux - Corporate Communications
Communications Manager

Date: 04 February, 2020
City: Brussels