Skip to main content

Fujitsu

Belgium

‘Werknemers positief tegenover AI als middel om het evenwicht tussen werk en privéleven te verbeteren’, zo blijkt uit een onderzoek van Fujitsu

Fujitsu EMEIA

Nieuwsfeiten:
  • Met werknemers die langer werken ondanks dalende productiviteitsniveaus, zien de meeste mensen Artificial Intelligence nu als een manier om de output op de werkvloer te verbeteren
  • Bijna de helft van de werknemers vindt dat hun huidige werkplek geen positieve invloed heeft op de werving en het behoud van mensen met basisvaardigheden
  • Werknemers hebben het gevoel dat veel toepassingen en diensten hen niet ondersteunen en dat ze te veel overspoeld worden door gegevens wat het moeilijk maakt de informatie te vinden die ze nodig hebben.
Brussel, January 09, 2019 – Werknemers vinden dat hun productiviteit afneemt ondanks de langere werktijden, en zijn nu klaar en bereid om een beroep te doen op Artificial Intelligence (AI) om dit probleem te verhelpen, zo blijkt uit een nieuwe studie van Fujitsu. Ondertussen hebben ze het gevoel dat de IT-afdelingen van ondernemingen hen onvoldoende ondersteunen: de beveiliging is ontoereikend, er treden servicestoringen op en het is niet altijd makkelijk om toegang te krijgen tot de informatie die ze nodig hebben

Terwijl de concurrentie om gekwalificeerde arbeidskrachten toeneemt, slagen de huidige werkplekken er echter niet in om aan de verwachtingen van hun personeel te voldoen. Bijna de helft van de werknemers (46 procent) vindt namelijk dat hun huidige werkplek geen positieve invloed heeft op de werving en het behoud van mensen met basisvaardigheden
In een nieuw onderzoek van Fujitsu, uitgevoerd door het onderzoeksbureau Pierre Audoin Consultants (PAC), werd gekeken naar de uitdagingen waarmee bedrijven tijdens hun ontwikkeling geconfronteerd worden, en dit vanuit het perspectief van hun personeel. Uit bevindingen blijkt dat niet alle ondernemingen over de juiste cultuur, het juiste omgevingsbeleid en de juiste technologie beschikken om de effectiviteit van hun werknemers te bewerkstelligen of om in de toekomst talent aan te trekken.
Werknemers willen ondersteuning van AI, een goede balans tussen werk en privéleven en een verhoogde productiviteit
Hoewel werknemers het gevoel hebben dat ze net zo hard (45 procent) werken als of harder (47 procent) werken dan twee jaar geleden, vindt meer dan 40 procent van de respondenten dat zijn werkelijke productiviteit is stilgevallen of is afgenomen. Dit is mogelijk de reden waarom de meeste ondervraagde professionals AI nu als een positieve kracht beschouwen: ze beseffen namelijk hoe AI de productiviteit op de werkplek kan verbeteren. Meer dan 80 procent van de deelnemers is thans van oordeel dat AI, via digitale virtuele assistenten of gepersonaliseerde en adaptieve gebruikerservaringen, een positief effect zal hebben op hun dagelijkse werk. En niet alleen de werknemers van de ‘digitale generatie’ staan positief tegenover AI: zowel beginnende als meer ervaren werknemers zien er de voordelen van in.

Aangezien werknemers meer uren werken, zoeken ze naar manieren om een evenwicht te bereiken tussen werk en privéleven. Dit kan worden bereikt door flexibele werktijden en -praktijken, waarbij meer dan de helft (53 procent) dit als "zeer belangrijk" beschouwt om tot een hogere productiviteit te komen. Meer dan een derde (35 procent) beoordeelt het vermogen van zijn werkgever om een goed evenwicht tussen werk en privéleven te ondersteunen echter als ‘louter voldoende’ of ‘slecht’. Een stimulerende en gezonde werkomgeving kwam op een goede tweede plek met 49 procent, met toegang tot de juiste productiviteitstools die ook door 40 procent wordt genoemd als de belangrijkste factoren voor het bevorderen van hun doeltreffendheid.

Robin Lipscomb, Hoofd Strategie voor Digital Technology Services bij Fujitsu EMEIA, zegt: "Door de consumerization van IT binnen ondernemingen vervagen de grenzen tussen de bedrijfswereld en ons persoonlijke leven. Door dit te herkennen, mensen op de eerste plaats te zetten en hen de juiste tools te verstrekken om hun werk te doen, zullen werk en privéleven steeds beter op elkaar aansluiten. We richten ons erop resultaten helpen te boeken, de impact op de maatschappij te vergroten en tastbare waarde voor klanten te leveren."

Nick Mayes, onderzoeksleider en hoofdanalist bij PAC, licht toe: "Uit de enquêteresultaten blijkt dat veel van de hedendaagse werkplekken en werkmethoden nog steeds verhinderen dat werknemers hun productiviteit maximaliseren. Bedrijven moeten zich concentreren op effectieve werkwijzen door hun gegevens en processen te optimaliseren en ervoor te zorgen dat werknemers gemakkelijker toegang hebben tot de informatie die ze nodig hebben, waar en wanneer ze deze nodig hebben. Gegeven deze basisprincipes en de juiste technologie zijn de mogelijkheden voor het verbeteren van de productiviteit eindeloos, van het bieden van adaptieve ervaringen op basis van context en locatie, tot intelligente assistentie en een zeer persoonlijke dienstverlening voor elke persoon. En dit zijn sleutelfactoren die ervoor zorgen dat toptalent behouden blijft, op een zeer competitieve markt."

In de nabije toekomst verwacht Fujitsu dat werknemers meer nadruk zullen leggen op het vermogen om privé en werk te combineren. Naarmate AI, machine learning en procesautomatiseringstechnologieën breder toegepast worden, zullen mensen basisprocessen van hun werkgevers verwachten, zoals onboardingactiviteiten en de naadloze automatisering van verzoeken om dienstverlening. Ondernemingen die erin slagen dit evenwicht te bereiken, zullen uiteindelijk in staat zijn om de uitdagingen van de productiviteit te trotseren en zullen de strijd om talent winnen, door bekwame werknemers aan te trekken en te behouden. Met zijn mensgerichte benadering is Fujitsu goed geplaatst om de diensten, ecosystemen en technologieën te leveren die nodig zijn voor de moderne, persoonlijke en flexibele werkplek.

Noot voor redacteurs
De studie is gebaseerd op een online enquête onder werknemers bij grote en middelgrote ondernemingen in België, Frankrijk, Duitsland, Scandinavië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Ierland, uitgevoerd door PAC in september en oktober 2018. De volledige bevindingen kunnen hier worden gedownload.

Over Fujitsu

Fujitsu is het toonaangevende Japanse informatie- en communicatietechnologie (ICT) bedrijf met een volledig aanbod van technologie producten, oplossingen en diensten. Ongeveer 155.000 Fujitsu medewerkers bieden ondersteuning aan klanten in meer dan 100 landen. We gebruiken onze ervaring en de kracht van ICT om de toekomst van de samenleving te vormen samen met onze klanten. Fujistu Limited (TXE: 6702) rapporteerde geconsolideerde inkomsten van 4,5 triljoen yen (US$ 40 miljard) voor het fiscaal jaar dat eindigde op 31 maart 2017. Voor meer informatie, zie http://www.fujitsu.com.

Over Fujitsu EMEIA

Fujitsu stelt klanten in staat te profiteren van digitale mogelijkheden door hen te helpen om IT en digitale innovatie in evenwicht te brengen. Fujitsu's volledige portfolio van producten, oplossingen en services biedt haar klanten een concurrentievoordeel in het tijdperk van digitale transformatie. Fujitsu telt in de EMEIA-landen (Europa-Midden Oosten, India & Afrika) meer dan 29.000 werknemers. Voor meer informatie, kunt u terecht op: http://www.fujitsu.com/fts/about/jitsu is the leading Japanese information and communication technology (ICT) company, offering a full range of technology products, solutions, and services. Approximately 140,000 Fujitsu people support customers in more than 100 countries. We use our experience and the power of ICT to shape the future of society with our customers. Fujitsu Limited (TSE: 6702) reported consolidated revenues of 4.1 trillion yen (US $39 billion) for the fiscal year ended March 31, 2018. For more information, please see http://www.fujitsu.com.

Inès Godart

Phone: Phone: +33 6 83 82 73 91
E-mail: E-mail: Ines.godart@ts.fujitsu.com @godartI
Company: Fujitsu Benelux - Corporate Communications
Communications Manager

Date: 09 January, 2019
City: Brussel