GTM-T9FV3BG
Skip to main content
 1. Home >
 2. About Fujitsu >
 3. Resources >
 4. News >
 5. Press releases >
 6. 2016 >
 7. Verschuiving in de Banksector: Consumenten Sturen Digitalisering in Financiële Diensten

Verschuiving in de Banksector: Consumenten Sturen Digitalisering in Financiële Diensten

Fujitsu EMEIA

Brussels, May 11, 2016
 • Meer dan een derde van de Europese consumenten zou van bankier of verzekeraar wisselen indien deze geen up-to-date technologie aanbiedt ter ondersteuning van zijn interactie
 • Ongeveer een derde is reeds voorstander van mobiele betalingen, en een vijfde maakt reeds gebruik van wearables en cryptogeld om te betalen.
 • Nagenoeg een vijfde zou bank- of verzekeringsdiensten kopen van uitdagers zoals Google, Facebook en Amazon
Hoewel traditionele betalingen populair blijven - 44% van de consumenten betaalt dagelijks nog steeds contant - treden nieuwe digitale betalingsmethoden op de voorgrond. De consumenten tonen dat ze openstaan voor innovatieve diensten die hun leven gemakkelijker maken. 32% is reeds voorstander van mobiele betaalsystemen, 22% maakt reeds gebruik van 'wearable' technologieën, en 20% van cryptovaluta. Die laatste worden vooral in Oost-Europa gestimuleerd, waar 44% gebruik zou maken van deze technologie.
'De hedendaagse consumenten worden niet langer afgeschermd', verklaart Francois Fleutiaux, Senior Vice President en Head of Sales, EMEIA, Fujitsu. 'Als dat hun interactie vergemakkelijkt, zijn ze bereid om innovatie te verwelkomen. Misschien weten ze niet waar ze die nodig hebben totdat ze wordt aangeboden, maar daar speelt de technologie een vooraanstaande rol als stuwende kracht achter de verwachtingen van de consumenten, en de financiële dienstensector moet met dat nieuwe tempo van veranderingen rekening houden'.
Die progressieve consumentenhouding heeft ook geleid tot een verschuiving in de verwachtingen van de aanbieders van financiële diensten, en tot een bereidheid om meer diensten van hen te kopen. Daardoor worden unieke kansen gecreëerd voor de huidige aanbieders. Eén op drie zegt eventueel bereid te zijn om energie voor zijn woning te kopen. Datzelfde aantal gaat ermee akkoord om persoonsgegevens op te slaan, terwijl 30% zou overwegen om breedbanddiensten van zijn bank of verzekeraar te kopen.
Die progressiviteit moet evenwel een alarmbel doen rinkelen bij de traditionele aanbieders. Een vijfde van de respondenten zou bank- of verzekeringsdiensten kopen van mogelijke spelbrekers zoals Google, Amazon of Facebook.
Die digitaliseringsgezinde houding strekt zich ook uit tot de dagelijkse interactie met de banken. Onlinebankieren is het populairste kanaal in heel Europa, en wordt door drie op vier minstens een maal per week gebruikt. Hoewel de traditionele kanalen in vergelijking afnemen, vertegenwoordigen ze toch nog een groot deel van de consumenten. 34% brengt wekelijks een bezoek aan zijn bankkantoor, en meer dan 36% maakt gebruik van de telefoon om zijn bankkantoor te contacteren.
'Hoewel het vaststaat dat we evolueren naar een digitale wereld, betekent dat niet en hoeft dat niet te betekenen dat de traditionele kanalen 'dood' zijn, voegt Fleutiaux daaraan toe. 'Voor de consumenten betekent digitalisering een nieuwe manier van communiceren, zowel met hun bank en verzekeraar als met hun favoriete kruidenier, op de wijze die hen het meest geschikt lijkt. ‘Traditionele’ methoden en face-to-face interactie hebben nog steeds een plaats in het hedendaagse bank- en verzekeringswezen. De succesvolle aanbieders van bank- en verzekeringsdiensten zullen diegenen zijn die hun backoffice hebben gemoderniseerd, en die verschillende kanalen hebben geïntegreerd om ‘banken en verzekeraars van de toekomst' te creëren die aan hun klanten alle opties kunnen aanbieden.'
De innovatieve houding van de consumenten heeft ook een invloed op de uitwisseling van gegevens. 97% van de respondenten in heel Europa zou het leuk vinden indien de bank of verzekeraar zijn gegevens zou gebruiken om hem een ruimer gamma van diensten aan te bieden. Dat is een aanzienlijke verschuiving in de mentaliteit van de consument.
 • Ongeveer drie op vijf (59%) zou het goed vinden dat zijn bank of verzekeraar gebruik maakt van zijn gegevens om zijn hypotheekpremie te verlagen.
 • Zowat de helft (47%) van de consumenten zou zijn bank of verzekeraar de toestemming geven om zijn gegevens te gebruiken om relevante producten en diensten aan te bevelen.
 • Meer dan twee op vijf (44%) wil dat de bank of verzekeraar zijn gegevens gebruikt om hem op de hoogte houden van zijn koopgedrag en om relevant advies te verstrekken.
 • Meer dan een derde (36%) wil dat de bank of verzekeraar zijn gegevens gebruikt om zijn  kredietwaardigheid te verbeteren.
'De financiële dienstensector moet voortbouwen op zijn digitaal succes en zich blijven inzetten voor voortdurende innovatie. Om succesvol te zijn en het hoofd te bieden aan de toenemende concurrentie, moet het bank- en verzekeringswezen investeren in een moderne infrastructuur, en deelnemen aan een innovatieve industrieoverstijgende samenwerking' voegt Fleutiaux daaraan toe. 'Door samen te werken met de industrie en leveranciers, kunnen de banken en verzekeraars zorgen voor een massale overstap naar nieuwe kanalen, diensten en technologieën. Uiteindelijk vraagt de consument evolutie. De hedendaagse financiële dienstensector moet samenzitten om die met open armen te verwelkomen, wil hij niet vergeten worden'.

Bericht aan de redacteurs

De studie over de ontwikkeling van de financiële dienstverlening in EMEIA werd in opdracht van Fujitsu uitgevoerd door het onafhankelijk onderzoeksbureau Coleman Parkes Research tussen november en januari 2016. De studie werd in twee kernactiviteiten onderverdeeld:
 1. Er werden 7.000 online enquêtes ingevuld door nationaal representatieve steekproeven van elke bevolking in het VK, Frankrijk, de Benelux (Nederland, België en Luxemburg), Spanje, Duitsland, Zwitserland en Oost-Europa (Polen, Tsjechische Republiek en Slovenië) om inzicht te verwerven in de gewoonten van de consumenten en in hun visies en opinies over hedendaagse financiële dienstverlening.

 2. Diepte-interviews met 45 senior zakelijke beslissers (C-Level, minus 1 en 2) van grote ondernemingen in de financiële dienstensector (retailbanken, investeringsbanken, verzekeringsmaatschappijen) in diezelfde landen om nog meer informatie te verzamelen over dit onderwerp.

Online resources

About Fujitsu

Fujitsu is the leading Japanese information and communication technology (ICT) company, offering a full range of technology products, solutions, and services. Approximately 159,000 Fujitsu people support customers in more than 100 countries. We use our experience and the power of ICT to shape the future of society with our customers. Fujitsu Limited (TSE: 6702) reported consolidated revenues of 4.8 trillion yen (US$40 billion) for the fiscal year ended March 31, 2015. For more information, please see http://www.fujitsu.com.

About Fujitsu EMEIA

Fujitsu enables customers to capitalize on digital opportunities with confidence, by helping them to balance robust ICT and digital innovation. The leading information and communication technology (ICT) company can achieve this based on its full portfolio of business-technology products, solutions and services, ranging from workplace systems to data center solutions, managed services, and cloud-based software and solutions. Fujitsu’s vision is to enable a Human Centric Intelligent Society that creates value by connecting infrastructure, empowering people and creatively defining new forms of intelligence. In Europe, the Middle East, India and Africa (EMEIA), Fujitsu employs more than 29,000 people and is part of the global Fujitsu Group. For more information, please see http://www.fujitsu.com/fts/about/

Ines Godart

Address: Square Marie Curie 12, 1070 Brussels, Belgium

Phone: Phone: +32 (0) 2 536 64 15
Mobile: Mobile: +32 (0) 473 96 06 43
Fax: +32 (0) 2 536 64 12
E-mail: E-mail: Ines.godart@ts.fujitsu.com
Website:http://www.fujitsu.com/be
Company:Fujitsu
Corporate Communications Fujitsu
Links:https://twitter.com/godarti


All other company or product names mentioned herein are trademarks or registered trademarks of their respective owners. Information provided in this press release is accurate at time of publication and is subject to change without advance notice.

Date: 11 May, 2016
City: Brussels