Skip to main content

Fujitsu

Belgium

IT User Survey van Fujitsu : Bedrijven onderkennen technologische uitdagingen van BYOD

March 19, 2014
De verdeling per toesteltype in het bezit van de kantoorwerker is als volgt:
1,67 laptops
1,47 desktops
1,10 smartphones
0,37 GSM's (behalve smartphone)
1,04 vaste telefoons
0,86 tablet

De laptop blijft een must

Bij de trends die zich via de resultaten van de enquête "IT Satisfaction Survey 2014" aftekenen, merken we vooral dat de laptop nog steeds een onmisbare tool voor de werknemer blijkt. Slechts 3% van de ondervraagden beschikt niet over een draagbare computer. De smartphone wordt een prominente aanwezige: maar liefst 91% van de ondervraagden heeft één of meerdere smartphone(s), terwijl de traditionele gsm-modellen stilaan van het toneel verdwijnen. Ook opmerkelijk is dat de vaste telefoonnog steeds menig bureau siert.  .  Amper een kwart van de respondenten gaf aan geen vast toestel  meer te gebruiken. Ten slotte meldt de studie een toename van het aantal tablet PC’s, hoewel die ten opzichte van laptops nog steeds flink achterop hinken .

De grens tussen beroeps/privéleven wordt vager

De helft van de respondenten gebruikt zijn of haar persoonlijk materiaalniet op de werkplek, met als enige uitzondering de smartphone. Terwijl één werknemer op twee een smartphone krijgt van zijn werkgever, geeft  75% aan de smartphone voor beroepsdoeleinden te gebruiken. 
Hoewel wordt vastgesteld dat het begrip ‘Bring Your Own Device’ (BYOD) aan belang toeneemt, dient onderstreept dat tegenstrijdig genoeg 48% van de respondenten geen toegang heeft tot bedrijfsgegevens via een persoonlijk apparaat.

Helpdesk geconfronteerd met verbindingsproblemen en opkomst van BYOD

38% van de werknemers doet één keer per jaar een beroep op de helpdesk en 28% één keer per maand. 
De belangrijkste problemen waarover gebruikers struikelen zijn:
 • problemen met netwerktoegang (35%)
 • trage computer (36%) of te trage toepassingen (31%)
Zowat 31% van de ondernemingen  blijkt intusseneen helpdesk-service te voorzien  voor toestellen die eigendom zijn van de werknemer. Het begrip BYOD heeft met andere woorden een impact op de IT-organisatie van ongeveer 1/3e van de Belgische ondernemingen. 
Desondanks beschikt de meerderheid van de ondernemingen nog niet over een helpdesk die kan tussenkomen bij een technisch probleem met het privé IT-materiaal van de werknemer. Ongeveer 42% van de ondervraagden zegt dat het hen niet is toegestaan de helpdesk daarvoor in te schakelen. In dat geval blijkt dat de werknemer dan maar zelf op zoek gaat naar een oplossing. 

Moderne en krachtige professionele tools

Hoewel de werknemers iets minder tevreden blijken over hun materiaal dan vorig jaar, meldt de overgrote meerderheid – ruim 60% - dat ze ‘tevreden’ en zelfs ‘enthousiast’ zijn over de professionele uitrusting. De ter beschikking gestelde vaste PC’ss, laptops en smartphones zijn recent (het materiaal is gemiddeld 1 à 2 jaar oud). Wat betreft de merkkeuze van smartphones staat het merk Apple op kop (26%), op de voet gevolgd door Samsung (24%) en Nokia (20%).

Het gebruik van sociale media is steeds meer omkaderd

De meerderheid van de ondervraagden (53%) schakelt af en toe sociale media in om zijn of haar netwerk te onderhouden. 87% van de respondenten maakt actief gebruik van LinkedIn dat in professionele omgeving het sociale medium bij uitstek blijkt. Dan volgen Twitter, Facebook en Youtube, die gemiddeld door 25% van de ondervraagde mensen gebruikt worden.
De ondernemingen beschouwen het gebruik van sociale media als een belangrijke factor. 55% van de ondervraagde mensen werkt in een omgeving met een beleid dat het gebruik van sociale media reglementeert.  

Volgens Christophe Sintubin, Marketing Services Manager Fujitsu Belux, "is de Belgische werknemer dus behoorlijk mobiel en geconnecteerd en gebruikt hij steeds meer verschillende kanalen en media in parallel om te communiceren. Desondanks zijn  nog niet alle bedrijven klaar om het gebruik van hun gegevens op privé toestellen toe te staan. In dezelfde lijn blijft de helpdesk van de meeste ondernemingen enkel beschikbaar voor professionele problemen. De werknemer moet zich in dat geval zelf uit de slag zien te trekken ."

Over de enquête

De IT-tevredenheidsenquête van Fujitsu werd online gevoerd van november 2013 tot januari 2014 bij 709 kantoorwerkers in België. 

Markante punten van de sample:
 • Mannen: 88%
 • 30 – 40 jaar: 31%
 • 40-50 jaar: 28%
Bedrijven:
 • Kmo's (1-50 werknemers): 33%
 • Grote ondernemingen (tot 1500 werknemers): 35%
Vertegenwoordigde sectoren:
 • Hardware & Software bedrijven (31%)
 • Consultancy (17%)
 • Andere sectoren (Overheid, Transport en Industrie, Bank en Verzekering): 20%
Competentieniveau:
 • High Level Management : 45%
 • Middle Management : 38%
U kunt de volledige studie opvragen bij marketing.belux@ts.fujitsu.com.

About Fujitsu

Fujitsu is a leading provider of ICT-based business solutions for the global marketplace. With approximately 170,000 employees supporting customers in 70 countries, Fujitsu combines a worldwide corps of systems and services experts with highly reliable computing and communications products and advanced microelectronics to deliver added value to customers. Headquartered in Tokyo, Fujitsu Limited (TSE:6702) reported consolidated revenues of 4.5 trillion yen (US$55 billion) for the fiscal year ended March 31, 2011. For more information, please see: www.fujitsu.com.

Ines Godart

Address: Square Marie Curie 12, 1070 Brussels, Belgium

Phone: Phone: +32 (0) 2 536 64 15
Mobile: Mobile: +32 (0) 473 96 06 43
Fax: +32 (0) 2 536 64 12
E-mail: E-mail: Ines.godart@ts.fujitsu.com
Website:http://www.fujitsu.com/be
Company:Fujitsu
Marketing & Communications Manager

Date: 19 March, 2014