GTM-T9FV3BG
Skip to main content
  1. Home >
  2. About Fujitsu >
  3. Resources >
  4. News >
  5. Press releases >
  6. 2012 >
  7. Kantoorwerker kiest voor rust en een moderne werkplek

Kantoorwerker kiest voor rust en een moderne werkplek

Brussel, November 21, 2012 Meer rust en een werkplek die aangepast is aan deze tijd zijn de belangrijkste wensen van Belgische kantoorwerkers als het gaat om veranderingen aan de werkomgeving. Bijna vier op de tien werknemers (38 procent) geven prioriteit aan meer rust als ze hun werkplek zouden kunnen veranderen. Ruim één op vijf (21 procent) wenst een up-to-date kantoor en nog eens 18 procent wil graag een ander bureau of een andere bureaustoel. Dat blijkt uit het IT Tevredenheidsonderzoek dat IT-bedrijf Fujitsu in samenwerking met Citrix, aanbieder van virtualisatie-oplossingen, onlangs uitvoerde onder werknemers in België, Nederland en Luxemburg.
Ondanks de behoefte aan meer rust ervaart het grootste deel van de werknemers geen echte concentratieproblemen: 84 procent zegt zich altijd of meestal goed te kunnen concentreren. Voor één op de vijf werknemers zou dat wel eens kunnen komen door de afwezigheid van collega’s op de vloer. 20 procent van de Belgische kantoorwerkers hoeft zijn werkruimte namelijk niet te delen. Bijna één op vier werknemers (24 procent) deelt de ruimte met 1 tot 3 personen en 15 procent heeft 4 tot 7 collega’s in hetzelfde bureau. Aan de andere kant is ook de ‘open-space’ of kantoortuin behoorlijk ingeburgerd: 19 procent van de ondervraagde Belgische werknemers deelt de fysieke werkplek met maar liefst meer dan 20 anderen. Veruit de meeste werknemers (68 procent) hebben een vaste stek en 80 procent werkt minimaal vier dagen per week vanuit het kantoor.

Veel begrip voor controle internetgedrag door werkgever

Fujitsu vroeg de Belgische kantoorwerkers ook hoe ze staan tegenover de monitoring van hun internetgedrag door de werkgever. Van de ondervraagden geeft 57 procent aan dat hun werknemer het internetgedrag van werknemers controleert, 26 procent zegt dat dat niet het geval is en 17 procent weet het niet. Opvallend is echter dat het grootste deel van de kantoorwerkers (55 procent) die monitoring zelf ook noodzakelijk vindt. Nog eens ruim één op de vijf kantoorwerkers (21 procent) vindt dit vervelend, maar heeft er begrip voor. Voor 17 procent maakt het niet uit of de werkgever hun internetgedrag monitort en slechts 5 procent vindt dit echt vervelend.

Meerderheid heeft toegang tot sociale netwerken, maar relatief groot deel ook niet

Als het gaat om de toegang tot sociale netwerken op de werkplek, dan heeft de meerderheid weinig last van beperkingen. Het meest toegestane sociale netwerk op het werk is LinkedIn: 75 procent van de kantoorwerkers kan hier zonder problemen naartoe surfen. Een ruime meerderheid heeft ook toegang tot Youtube (63 procent) en Facebook (52 procent) en de helft van de werknemers (50 procent) kan op de werkplek gebruikmaken van Twitter. Toch geven ook nog relatief veel kantoorwerkers aan dat hun werkgever de toegang heeft afgesloten tot Facebook (40 procent), Twitter (35 procent) en Youtube (29 procent).
“Nu meer dan drie op vier kantoorwerkers op z’n minst begrip heeft voor de monitoring van internetgedrag op het werk, zou je verwachten dat werkgevers de toegang tot sociale netwerken meer zouden openstellen”, zegt Christophe Sintubin, Services Marketing Manager bij Fujitsu. “Immers, werknemers die weten dat hun internetgedrag wordt gemonitord en dat zelf ook logisch vinden, zullen geneigd zijn hun activiteit op sociale netwerken tijdens het werk te beperken. Uit het onderzoek blijkt echter dat veel werkgevers toch nog voor zowel controle als beperking te kiezen.”

Over Fujitsu

Fujitsu is het toonaangevende Japanse informatie- en communicatietechnologie (ICT) bedrijf met een volledig aanbod van technologie producten, oplossingen en diensten. Meer dan 170.000 Fujitsu medewerkers bieden ondersteuning aan klanten in meer dan 100 landen. We gebruiken onze ervaring en de kracht van ICT om de toekomst van de samenleving te vormen samen met onze klanten. Fujistu Limited (TXE:6702) rapporteerde geconsolideerde inkomsten van 4,5 triljoen yen (US$ 54 miljard) voor het fiscaal jaar dat eindigde op 31 maart 2012. Voor meer informatie, zie http://www.fujitsu.com.

Over Fujitsu Technology Solutions

Fujitsu Technology Solutions is de toonaangevende Europese aanbieder van IT-infrastructuur, aanwezig op alle belangrijke markten in Europa, het Midden-Oosten, Afrika en India en bedient grote, middelgrote en kleine bedrijven evenals consumenten. Met zijn Dynamic Infrastructures-benadering biedt het bedrijf een volledig portfolio met IT-producten, -oplossingen en –diensten, dat varieert van clients tot oplosingen voor datacentra, Managed Infrastructure en Infrastructure-as-a-Service. Fujitsu Technology Solutions stelt meer dan 13.000 personen te werk en maakt deel uit van de wereldwijde Fujitsu Group. Voor meer informatie, ga naar: ts.fujitsu.com/aboutus.

Alle andere bedrijfs- of productnamen die hier vermeld worden, zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van hun respectievelijke eigenaars. De informatie die in dit persbericht wordt vrijgegeven, is correct op het moment van publicatie en is onderworpen aan wijziging zonder voorafgaande melding.

Ines Godart

Address: Square Marie Curie 12, 1070 Brussels, Belgium

Phone: Phone: +32 (0) 2 536 64 15
Mobile: Mobile: +32 (0) 473 96 06 43
Fax: +32 (0) 2 536 64 12
E-mail: E-mail: Ines.godart@ts.fujitsu.com
Website:http://www.fujitsu.com/be
Company:Fujitsu
Marketing & Communications Manager

Date: 21 November, 2012
City: Brussel